About my Blog

Don't believe everything you see

23.4.18

P1

Pencerapan 1 - Cikgu Naisah

Tajuk Pepejal Geometri

11.4.18

Rindu

Berpisah kerana agama
Kerana inginkan yang terbaik buatmu sayang...
Menjadi daie
Menjadi Hafiz Quran
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa

Selagi kritikan rakan sekerja umi akan telan
Hanya mampu berdiam
Berpisah sementara persediaan untuk berpisah selamanya


1.4.18

Happy Birthday

Alhamdulillah April is here's . Okay most of my family members we're born on April. It's called Aprilian.... So
Sanah Helwa to all Aprilian.

31.3.18

Khurujers Cafe First Day Opening

Small & Simple
Hanya keperluan bukan Maksud Hidup

30.3.18

Lovely Jumaat

🔹📖🔸📖🔹📖🔸📖🔹📖

✍ Another week Friday is here let's recap surah Al Kahf

*Surah Kahf*

🌱 Its been a weekly routine for us to recite Surah Kahf every Friday, right? and we do it in most of the Fridays.

🌱 Now, have you ever wondered why Prophet Muhammad ﷺ  asked us to recite Surah Kahf every Friday?

🌱 Or is there any prefence for this surah over the rest 113 surahs? What's the benefit of reciting this weekly?

🔍 Lets check it out-

First of all, in this Surah Allah gives to us 4 different, but INTERESTING stories!

Lets explore each along with the lessons we get from each of them....

🔘1."The people of the cave"

It’s the story of young men who lived in a disbelieving town, so they decide to migrate for the sake of Allah and run away. Allah rewards them with mercy in the cave and protection from the elements of nature.

⬆ The lesson of this story is the 'Trial of Faith'❗

🔘2. "The owner of two gardens."

A story of a man whom Allah blessed with two beautiful gardens, but the man forgot to thank the One who blessed him with everything and he even dared to doubt Allah regarding the afterlife. So his garden was destroyed – he regretted it, but was too late and his regret did not benefit him.

⬆ Lesson of this story:
'Trial of wealth'❗

🔘3. "Musa (as) and Khidr (as)"

When Musa (as)was asked “Who is the most knowledgeable of the people of Earth?” Musa (as) said that it was him as he assumed he was the only prophet on Earth at the time. But Allah revealed to him that there’s someone who knows more than him about certain things.

Musa (as)traveled looking for him and learned how divine wisdom can sometimes be hidden in matters which we perceive as bad.

⬆ And Lesson of this story:
'Trial of knowledge'❗

And now to the FINAL one, its somewhat GLOBAL,

🔘4. "Dhul-Qarnyne"

Allah mentions the story of a great king who was given knowledge and power travelling the world helping people and spreading all that’s good. He was able to overcome the problem of Yajooj-Majooj by building a massive dam with the help of people whom he could not even understand.

⬆ Lesson of this story:
'Trial of power'❗

🌱 ALLAH says to us 4 kind of stories relating 4 kind of trials that WE ALL pass by in our day to day lives!

🌱 Now have a look through HADITHS to learn more about this surah....

🔖 In many hadith, the messenger of Allah (pbuh) mentions that the one who reads and memorises verses of Surah Al Kahf will be protected from the trials of the Dajjal!

❔NOW, why this Surah?

❔What is the relation between SURAH KAHF and DAJJAL??
The Answer is simple...

🌱 Dajjal will appear before the day of judgement with 4 trials:

🔘A) He will ask people to worship him and not Allah:
Trial of faith!

🔘B) He will be given powers to start/stop rain and tempt people with his wealth:
Trial of with wealth!

🔘C) He will tempt people with "knowledge” and news he gives them: Trial of knowledge!

🔘D) He will control huge parts of the Earth: Trial of power!

NOW JUST TAKE A  MOMENT AND SAY 'SUBHANALLAH'!!!!!

🌱 Now, we see Almighty Allah speaking to us about trials, don't you want a SOLUTION for those trials? We need, and ALLAH knows our need!!!

🌱 So He tells us the solution as well in this Surah...let me just point out to them with their AYAH NUMBERS so that you can look for those meanings ...

❤1. Good companionship (In 28th ayah)

❤2. Knowing the truth of this world (In 45th ayah)

❤3. Humility (In 69th ayah)

❤4. Sincerity (In 110th ayah)

❤5. Calling to Allah (In 27th ayah)

❤6. Remembering the Hereafter (In 47-49th ayahs)

🌷 InshaaAllah now when you recite Surah Kahf, you will understand and appreciate its benefits.

🔹📖🔸📖🔹📖🔸📖🔹📖

25.3.18

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang


Ini cerita tahun 2017. Mengenang semula. Alhamdulillah rezeki berganda2. Semua penjawat akan dapat APC , walaupun sekali dalam seumur hidup. Kalau dapat 2 kali tu rezekilah. Begitulah dunia, khidmat kita dinilai tahun ke tahun, walaupun buat kerja macam nak gila tapi kalau Pegawai Penilai x mahu bagi markah tinggi xda juga gunanya. Ruginya kalau kita berhabis usaha untuk dunia tapi meninggalkan perintah Allah. Bekerja lah dengan mengharap Redha daripada Allah. Kerja yang berkat adalah kerja yang tak tinggalkan pun solat. Kerja yang berkat adalah kerja yang boleh bawa kita beramal dengan bekerja. Sekarang zaman dah moden makin canggih, jadi kena pandai bawa diri bawa iman. Jangan terkesan dengan pangkat dan duit duit duit, sebab semua tu xkan dibawa mati. Jangan di kejar anugerah, tapi kerjalah dengan ikhlas. Allah menilai itu yang penting. Masa kerja buat kerja betul2 - jangan curi tulang okay. Boleh In sha Allah?

24.3.18

Anak Didik Aku dan Dia


Semua orang berhak diberi peluang. Sama seperti mereka, nakal apapun, mereka tetap perlu diberi peluang kerna tugas kita bukan menghukum bahkan tugas kita sebenarnya menunjukkan jalan, menasihati dan sentiasa menggalakkan mereka ke jalan yang benar. Biar nakal bagaimanapun, jangan terus melatah , mereka pasti berubah. Menjadi pendidik tak perlu pilih bulu. Nak didik pelajar2 yang baik2 saja? yang pandai2 saja? Semua adalah anak didik. Bagaimana kita didik mereka masa ini, begitulah anak kita di didik pada masa akan datang. Baru 2 3 kali anak2 ini, ikut program bersama jemaah, jangan lah harapkan mereka berubah 100 %.  Pasti nya mereka akan terbawa2 sikap lama, bagi mereka ruang dan peluang. Saya percaya suatu hari nanti mereka akan jadi insan yang cemerlang dunia dan akhirat- iaitu menjadi insan yang mentaati perintah Allah di dunia ini. itulah sebenar2nya kejayaan. 

Suatu ketika dulu, pernah perasaan marah menusuk dalam hati, marah dalam hati yg amat dengan karenah mereka- tapi dalam hati doa , semoga anak2 ini akan mendapat hidayah . Doa orang yang tersakiti hatinya itu kan makbul.  Alhamdulillah , Allah sudah pilih mereka...  

Jadi, kesimpulannya : Doa yang baik2 saja. Boleh In shaa Allah?

29.10.17

Tahi Bintang

Alhamdulillah, Masih diberi nafas dan dapat menikmati kehidupan sebagai seorang hamba Allah, setelah menempuhi 1 hari yang  memeritkan tanpa  trimadol. 
Pernah tengok tahi bintang? Bintang yang dilahirkan oleh Bintang 😆 . Semasa tinggal dikampung bapa, hampir setiap malam saya mendongak ke langit, berharap menemukan tahi Bintang. Tp bukan untuk membuat hajat tapi sekadar ingin melihat. Kalau setiap hari kita pandang ke langit, menikmati keindahan alam pada waktu malam, pasti akan ada harinya terlihat tahi bintang bergerak. 

Begitulah dengan Doa. Hari2 berdoa, pasti akan ada saat nya doa itu akan di makbulkan. Lebih- lebih lagi doa dalam Solat Tahajud, umpama busar panah yang terkena tepat pada sasarannya. 

Apabila Kita istiqamahkan Solat Tahajud, insha'Allah Allah bagi banyak  ganjarannya. Antaranya ialah :
1. Cahaya dalam kubur
2. Lidah hikmah 
3. Tanda soleh pada wajahnya.. 

Mari kita cuba istiqamahkan Solat Tahajud ya. 😉 Doa dan selalu berdoa dalam Tahajjud. 

Yang belum pernah lihat tahi bintang, cubalah cara di atas. insha'Allah

27.10.17

Fabric Dori by Mdmrose

Handmade book that can be used as
* Journal
* Planner
* Notebook
* Doodle Book

Handmade by Madam Rosnah ( +60109339539) .
Instagram: mdmrosnah

She was very creative person and my idols for this year. Hahaha 😆😘😙

26.10.17

Do you know me ?

Pagi semalam dapat satu game dari adik bongsu perempuan, ana pun main juga, just for fun. Saja nak tahu sejauh mana kawan2 baik ana ni kenal ana kan. hahaha tapi x kisah pun, xkan ada yang kenal kita lebih baik daripada insan2 yang tinggal sebumbung kita. so game bermula dengan memilih soalan2 mana yang mahu dikemukakan. kebanyakan soalan tu, yang rutin ana buat lah. jadi bergantung kepada orang2 yang menjawab tu lah, peka atau x. 

Namun, bukan itu tujuan sebenarnya, entry kali ini ingin mengupas persoalan sejauh manakah kita mengenali seseoarang dalam hidup kita? ada kalanya kita hidup dengan seseorang lebih dari puluhan tahun, tapi apabila dia buat salah, kita sedikit pun x kata apa, hanya mencemuh dalam hati. kadang kita rasa dah kenal insan tu luar dan dalam tapi kenapa ...... 

Orang kata, kalau nak tahu hati budi atau sikap sebenar seseorang tunggu lah atau tinggallah lebih daripada 3 hari. macam dalam khuruj, khuruj 3 hari ok lagi. Khuruj 10 hari, dah boleh nampak sikit sikap sebenar. Apatah lagi kalau Khuruj 40 hari kan? Memang mujahadah. Dalam Khuruj 40 hari lagi kuat kta perlu menjaga 16 usul. Banyak nak jaga supaya x pecah hati. Bukan setakat kita minta difahami tetapi kita perlu memahami orang lain. (''.) 

Lihat pada game, What is Chill's bad habit? Ada yang jawab "Addicted to social networking" ? okay, ana memang rajin update status kat whatsapp tapi x bermaksud lah adddicted. sebab ana ada whatsapp saja utk berhubung dengan kadar yang murah kepada keluarga dan rakan yang dekat. Lain2  social network tidak lagi digunakan. hahaha. Zaman2 tu sudah berlalu. Bad habit sebenar ana adalah "coffeeholic" . ZZzzZzZzZ 

25.10.17

Stay Positive & Smile

I felt pain everyday but I smile. The only that I can do to feel better.
Hari ini, buat sedikit study bagaimana utk cope dengan pain. Seperti dalam gambar di atas.
Semua perkara2 itu memang X buat juga insha'Allah. Tapi yang point " Depression" tu ada sedikit lah. Ana manusia biasa X lari dari Depression. So, hanya ada 1 ubat saja utk perkara tersebut, iaitu Husnuzon dengan takdir.
Semua Yang berlaku Allah telah tulis dalam Lauh Mahfuz Nya. Namun, ia juga boleh berubah dengan Doa. Bukankah Doa itu senjata bagi orang Mukmin? Allah telah berfirman, minta lah kepadaKu nescaya Aku perkenankan.
Minta la apa saja. Ana hanya minta Allah ampunkan dosa2 ana, redhoilah kedua orang tua ana dan kasihi mereka spertimana mereka mengasihi diri ini.
Alhamdulillah, hanya sedikit masa sakit jika dibandingkan nikmat sihat yang ALLAH telah berikan.

24.10.17

Impian

X semua Impian yang tertunai itu akan membahagiakan.
Tapi dengan Impian, akan ada Harapan.
Dengan Impian, satu langkah akan terbuka.
Impian utk dapat kerja Yang baik, Perlu Ada pendidikan Yang baik kan? Dengan adanya Impian, dari bangku sekolah lagi kita memang sudah bersungguh2 belajar, sebab nanti mahu dapat pekerjaan yang baik.
Impian mendaki gunung, mesti ada latihannya kan? Nak daki mesti Ada latihan fizikal yang mencukupi, sekurang2 nya turun naik bukit 5 Kali sebelum nak naik gunung.
Impian utk ke Syurga? Latihan Iman. Menyelusuri kehidupan di dunia dengan mentaati perintah ALLAH. Ikut cara Nabi SAW.
Impian itu baik. Impian itu Motivasi. Dan Impian yang terbaik adalah Impian yang mendekatkan kita kepada Pencipta Makhluk2 yang kita impikan.

23.10.17

Uttar Pradesh

Throwback 

Oktober 2016

Sibuk mengatur persiapan utk khuruj keluar negara. Ni Kali ke 3. Tapi perasaannya masa tu jauh berbeza sebab Utk pertama Kali meninggalkan 2 orang Putera Hati.

November 2016

Sementara menunggu urusan VISA, Kami diberi route dalam Halkah Kuala Lumpur. Rakan seusaha di KL sangat2 ikram.
9 hari  = 5 route berlegar2 di KL ( jemaah pun silih berganti, sangat2 sayang mereka kerna Allah, bertemu pada jalan Allah seketika tapi kasihnya sangat dalam. Inilah namanya Ukhwah kerana Allah SWT) akhirnya VOA dapat juga. Alhamdulillah, dlm masa yg sama ada juga couple yg dpat VOA. So Kami pun gerak together2. Berbekalkan perca Yang diberikan markaz Kami pun bergerak ke New Delhi.

Apa yang paling best, ini adalah "percutian" tanpa gambar. Nak Jaga Niat. Kami pergi bukan setakat nak belajar2, bukan setakat nak perbaiki diri tapi adalah untuk mencari Redha ALLAH.  Mencari Redha ALLAH.

Apa yang ada disana? insha'Allah to be continue

Sekadar gambar hiasan

30.6.16

new template... simple as me :)

30. 06 .2016

10:45      : change blog template to simple adorable template...

10: 50     : done. i will miss the old template sooooonnn...

11:00      : check out from school library... i got a class.. ^^


18.10.15

Back to Masjid